Många vill byta fasad på sina hus. Träfasad är den absolut vanligaste exteriören på hus i Sverige.
Det är mindre komplicerat än vad man tror att byta från puts till träfasad men det kräver en del hårt arbete. Innan man byter måste man kolla upp så att man får byta fasad och färg på huset. Om huset har en K-märkning till exempel så är det inte tillåtet att byta fasad hur som helst. Se till att du har rätt tillstånd från kommunen innan du börjar.
Man behöver inte knacka ner putsen utan kan regla och isolera direkt på. Det kan dock vara bra att kontrollera att det inte finns några djupare sprickor. När man byter fasad kan det löna sig att lägga ner lite extra resurser på isoleringen då det kommer sänka hela byggnadens energikostnad.
Tips till dig som vill byta fasad
Om du bestämt dig för att byta fasad så har vi några tips och råd som kan hjälpa dig på vägen.
-
Materialval
Fundera ordentligt över ditt materialval. Olika typer av material kräver olika typer av omvårdnad. Det kan vara värt att välja trä av hög kvalité även om det kostar mer. Tänk även över ditt val av ytbehandling. Kanske inte vanlig målarfärg är det bästa? Du kan lasera, oljeimpregnera, värmebehandla, måla med järnvitriol eller lämna det obehandlat.
-
Tidpunkt
Välj tiden då du ska göra fasadombytet med omsorg. Sommarhalvåret är den bästa tiden för att undvika fukt. Se till att vara klar innan höststormarna börjar rasa.
-
Säkerhet
När man har uppe byggnadsställningar så ökar risken för att oinbjudna tar sig in. Gör det du kan för att förhindra att det skall ske. Se även till att ha all säkerhetsutrustning och dina försäkringar i ordning innan du börjar bygga. Det är lätt hänt att man ramlar ner från en stege eller trampar på en spik. Om du inte är praktiskt lagd kan det vara idé att låta någon annan yrkeskunnig sköta hela ruljansen.
-
Boendet under tiden
Ett fasadbyte gör att det blir rörigt i och omkring huset. Förbered dig själv och din familj på att det kommer vara lite stökigt en tid framöver. Om ni har ett sommarhus kan det vara läge att åka bort under tiden så att ni inte behöver vara mitt uppe i byggandet när det görs.
-
Planera andra renoveringar
Medan ställningen är uppe kan det vara läge att göra andra renoveringar som kräver en sådan. Kanske behöver taket ses över? Fönsterbyte är också praktiskt att göra när man byter fasad.
Andra inlägg
- Klätterväxter på fasaden – fördelar och nackdelar
- Laga ruttet trä runt fönster och dörrar
- Fasadändring – när behöver man bygglov?
- Bygga egen byggställning eller hyra?
- Checklista bostadsrättsförening
- Så mycket kan en fasadrenovering kosta
- Rengöra fasader av korrugerad plåt
- Renovera fasad på K-märkta hus?
- Så går en tak- och fasadrenovering till