Klätterväxter på fasaden – fördelar och nackdelar

Växter som slingrar sig längs ytterväggen kan vara snyggt men det kan också ställa till med problem. Klätterväxter på fasaden – fördelar och nackdelar.

Olika typer av klätterväxter

För att kunna reda ut vilka för- och nackdelar som finns med att ha klätterväxter slingrandes på fasaden är det viktigt att känna till dess egenskaper. Just klätterväxter delas in i olika grupper:

  • Självklättrare – Växter i den här gruppen är svårstyrda och klättrar med hjälp av sina så kallade luftrötter.

  • Slingerväxter – Den här gruppen tar sig fram genom att böja sina skottspetsar runt det dom klättrar på.

  • Klätterorgansklättrare – En växtgrupp med särskilda klätterorgan.

  • Klängväxter – Växter som kort och gott klänger sig fast med sina egna taggar eller sidoskott.

Första gruppen sämst för fasaden

Klätterväxter från den första gruppen, självklättrare, är dom som främst kan sätta sina spår på olika typer av fasadmaterial eftersom dom växter direkt på underlaget. Vid minsta lilla spricka i underlaget, det vill säga fasaden, kan rötterna tränga in och orsaka än större skada.

klätterväxter på fasaden

Det blir till exempel lättare för fukt att ta sig in i materialet. Bra att veta är att det gäller främst trä. En tegel- eller betongfasad tar sällan skada av den här typen av klätterväxter, dit bland annat murgröna hör, och som ofta syns på just stenhus.

Växter i den här gruppen ger även ifrån sig ett sekret som fastnar i underlaget och kan vara väldigt svårt att få bort. För en träfasad är heller inte detta att föredra utan passar bättre för betong- eller tegel.

Fördelar med klätterväxter

En av fördelarna med att ha klätterväxter på fasaden är att det är otroligt vackert. Det sägs också kunna ge effekt på inomhustemperaturen och vissa anser att det skyddar fasaden mot väder, vind och andra yttre påfrestningar. Hur vida det är vetenskapligt bevisat låter vi dock vara osagt.

Nackdelar

Till nackdelarna med att ha klätterväxter på fasaden hör att det, som tidigare nämnt, kan ge olika typer av skador. En fasad behöver dessutom underhållas då och då och med växter över hela väggen blir det ett betydligt större projekt än om det inte hade funnits några. Behöver man exempelvis måla om måste all växlighet först klippas ned till rötterna, så att man kan komma åt ordentligt.

En annan nackdel är att klätterväxter kräver en hel del underhåll. Vissa arter kan som sagt vara svårstyrda och låter man dom då växa helt fritt kommer det med tiden inte se särskilt snyggt ut. Växten, nästan oavsett art, behöver beskäras minst en gång per år.

Tips och råd

Tillhör du en av dom som gärna ser växtlighet längs ytterväggen? I så fall finns några saker som är bra att tänka på. Dels bör du utgå ifrån vilket fasadmaterial som finns på just ditt hus, och sedan bör du läsa på om dom olika klätterväxternas egenskaper för att veta vad som är lämpligt.

För att skydda fasaden kan det dessutom vara klokt att montera spaljéer på husväggen som växterna kan slingra och bita sig fast i, istället för att det sker direkt på väggen. Se gärna till att fästa den ca 30 cm från väggen så undviker du fula märken från taggar och annat.

Se också till att växtligheter inte kommer för nära fönster, dörrar, hängrännor och stuprör – även då kan dom göra mer skada än nytta. Även den smalaste av stjälkar är starkare än man kan tro.

Vi har bred och djup kompetens inom olika typer av fasadrenovering!
14 Sep 2023