Rengöra fasader av korrugerad plåt

Har du en fasad av korrugerad plåt? Då behöver den underhållas för att hålla stilen. Här bjuder vi på några skötselråd för väggplåtar.

  • Rensa bort  lösa föremål. Direkt efter installationen av din fasadplåt ska alla lösa föremål avlägsnas från kanterna på fasadkassetterna . Detta kan handla om fästen, lösa plåtbitar, borrspån och andra diverse metallföremål. Vill du att din fasad ska hålla länge så bör du besiktiga den ordentligt redan från början.

  • Okulär besiktning. Varje eller åtminstone vartannat år bör man göra en allmän kontroll av färgbeläggningen. Då kan det vara bra att granska beläggningen med blotta ögat på ungefär 1,5 till 2 meters avstånd. Kontrollera då skicket på beläggningens skick och glöm inte bort girar och takfötter. Tecken på att beläggningen kan behöva repareras: färg har flagnat, färgytan är blekt på ett ojämnt sätt, kritning och sprickbildning samt lokala repor.

  • Håll rent. Kontrollera att väggen är helt ren. Skräp och smuts håller plåten fuktig och medför en risk för korrosion.

  • Rengöringen. Regnet är ofta tillräckligt för att plåten ska hållas ren. De avlagringar som regnet inte kan skölja bort kan man tvätta bort relativt enkel med exempelvis en mjuk borste och vatten. Det är viktigt att vara extra noga på ytor där regnet inte kommer åt att skölja av plåten på ett naturligt sätt. Bor du i ett område med dålig och förorenad luft kan det vara bra att använda vanligt diskmedel eller speciella industritvättmedel. Dosera enligt de rekommendationer som står på förpackningen och skölj noga efteråt.

  • Bättringsmålning. Har plåten ett fåtal små lackskador så är det dags för bättringsmålning. Då är det bäst att använda en lufttorkande färg och måla med en smal pensel enbart på den plats som reparerats. Eftersom det är troligt att denna färg med tiden kommer att blekna på ett annat sätt än den ordinarie färgen så är det viktigt att bara måla där det är nödvändigt.

Vi har bred och djup kompetens inom olika typer av fasadrenovering!
15 Sep 2021