En genomgång av moderna fasadmaterial

Trä, puts och tegel är de klassiska fasadmaterialen på hus. Men idag finns det så mycket mer. Här går vi igenom några moderna fasadmaterial.

Moderna fasadmaterial - träkomposit och syntetisk puts

Det här är ett nytt fasadsystem som utgör ett attraktivt alternativ till traditionella fasadsystem. Denna kombination av material passar utmärkt till både nybyggen och renoveringar.

moderna fasadmaterial träkomposit

Fasadskivan av träkomposit är lätt och smidig att hantera – men ändå mycket hållbar. Monteringen är enkel och genomförs snabbt. Dessa skivor monteras på en ram som är gjord av metall eller trä. Ramen gör att luften kan cirkulera fritt och förhindrar fuktproblem. Möjliggör tilläggsisolering vid renoveringar. En annan fördel är att denna metod gör att ytrenovering av gamla putsade väggar blir billigare. Ett exempel på modern renovering är när man med hjälp av träkomposit och syntetisk puts kan ge ett gammalt trähus en stenliknande fasad.

Detta material tål dessutom väder mycket bra och är beprövad metod då många fasader har monterats på detta sätt både i USA och Europa.

Aluminiumfasadbeklädnader

Aluminiumfasader passar bäst på ventilerade fasadsystem. De kan användas på många sätt både inom- och utomhus för vägg-och innnertaksbeklädnader. Fasaden har dolda infästningar med ett spår- och fjädersystem som garanterar ett estetiskt tilltalande utseende. Med dessa fasadpaneler kan hus bli vackrare, underhållas och moderniseras och vara i bästa tänkbara skick i årtionden framöver.

Här är några fördelar med fasadpaneler i aluminium:

  • Enkel och säker att lägga. Fungerar lika bra diagonalt, lodrätt och vågrätt.
  • Valmöjligheterna när det handlar om färg är stora,
  • Det går att uppnå en mängd olika designer genom att kombinera olika bredder på panelerna.

Fibercement

Fibercement är ett material som är på stark frammarsch inom byggbranschen – inte minst när det handlar om fasader. Materialet är lika hållbart som eternit och har fördelen att det inte innehåller några farliga ämnen. Dessutom har materialet och kunskaperna om det utvecklats så mycket att det idag är vackert och får många att välja det istället för trä.

Fibercement består av cement och naturliga armeringsfibrer och är att material som passar lika bra på tak som på fasader. Det förknippas traditionellt med större byggnader, men fungerar även mycket bra på mindre fastigheter och bostadshus.

Det vanligaste utförandet är fasadskivor som utseendemässigt påminner om panelbrädor på rad. Då räknas fasaden som en ventilerad fasad. En fasad av fibercement är mycket tålig och vattenavvisande och kräver mycket litet underhåll. Underhållskostnaderna blir mycket låga och din fasad kommer att hålla i uppemot 25 år.


Du kanske också är intresserad av

Hur renoverar man en tegelfasad?

Fasadändring – när behöver man bygglov?

Klätterväxter på fasaden – fördelar och nackdelar 

Vi har bred och djup kompetens inom olika typer av fasadrenovering!
26 Aug 2020